Huoltajille

Varusteohje

Ohessa asiaa jääkiekkoilijan varusteista ja ohjeistusta niiden valintaan, käyttöön ja hankintaan.
Maalivahtivarusteiden osalta täältä löytyy kokotaulukoita.

Varusteita hankkiessasi pidä seuraavat asiat mielessäsi:

  • hanki aina oikean kokoinen varuste
  • älä hanki liian massiivisia tai jäykkiä varusteita
  • kallein ei välttämättä ole tarkoituksenmukaisin
  • varmista, että varuste on CE-turvahyväksytty

Luistimet
Luistimien tulee olla oikean kokoiset, ei osteta ”kasvun varaa”. Luistin on sopiva, kun varpaiden osuessa luistimen kärkeen, kantapään ja luistimen väliin jää 1cm tilaa. Luistimessa ei tarvita villasukkaa, jalat pysyvät lämpiminä kun liikutaan ja huolehditaan siitä, että urheilu- tai muut vastaavat sukat ovat kuivat kun luistin puetaan. Luistimien tulee olla myös tukevat ja pelaajan painoon nähden jäykät. Luistimet puetaan siten, että kaksi viimeistä nauhaväliä kiristetään napakasti, muut nauhavälit vähän löysemmälle, jotta jalat eivät rupea puutumaan ja tuki nilkalle on kuitenkin hyvä. Ylimmäinen nauhaväli jätetään nauhoittamatta nilkan taipumisen mahdollistamiseksi  ja oikeanlaisen luisteluasennon saavuttamiseksi. Liian pitkiä nauhoja ei kierretä nilkan ympäri vaan ne leikataan sopivan mittaisiksi.

Maila (kokotaulukko)
Mailan pituus on oikea, kun luistimet jalassa seisottaessa pystyssä olevan mailan pää ylettyy leuan ja nenän väliin. Puu- ja komposiittimailat ovat kummatkin sallittuja ja niissä tulee olla merkintä YT, JR tai INT.

Kypärä (kokotaulukko)
Kypärän tulee olla oikean kokoinen ja pysyä päässä hyvin. Liian iso, päässä heiluva kypärä on turvallisuusriski. Kypärän säätöihin on hyvä kiinnittää huomiota, sillä kypärän saa niiden avulla sopimaan päähän kunnolla. Kypärän ja kasvosuojan (verkon) pitää olla CE-turvahyväksyttyjä. Kasvosuojan leukapehmusteen tulee olla leukaa vasten. Korvasuoja on pakollinen nykyaikaisissa jääkiekkokypärissä. Korvasuojassa olevan aukon halkaisija saa olla korkeintaan 50 milliä, jotta jääkiekkomailan pää ei mahdu suojassa olevaan reikään.
Seuran suosittelema väri kypärälle on valkoinen.

Hanskat
Hanskat tulee olla sopivan kokoiset. Hanskoja kannattaa kokeilla mailan kanssa. Mailasta on saatava tukeva ote, ja mailan käsittelyn tulee olla helppoa hanskat kädessä. Hanki mieluiten pehmeät ja sormistaan hyvin liikkuvat hanskat, jäykillä hanskoilla mailankäsittely on vaikeaa. Hanskoissa pitää olla rannetta suojaava mansetti ja kova peukalosuoja.

Pelihousut
Housuja kannattaa kokeilla päälle yhdessä hartiasuojan ja säärisuojien kanssa. Housujen lahkeiden on syytä olla niin pitkät, ettei housujen ja säärisuojien väliin jää rakoa suorassa seistessä.
Seuran suosittelema väri housuille on musta.

Hartiasuojat
Suojaa nimensä mukaisesti hartioita, mutta myös rintakehää. Hartiasuojaan sisältyy usein myös selkärankasuoja. Hartiasuojan ja housujen väliin mahdollisimman pieni rako, mutta suojat ja housut eivät saa mennä päällekkäin. Liika massiivisuus on haitaksi - tiiviisti ja vartalonmyötäisesti kiinni pelaajan kehoon.

Kyynärsuojat
Ideana suojata kyynärpäätä ja käsivartta. Kyynärsuojien tulisi peittää mahdollisimman hyvin hanskojen ja hartiasuojien välinen rako.

Säärisuojat
Säärisuojien tulisi ylettyä riittävän alas, kuitenkin niin etteivät ne haittaa nilkan liikettä. Säärisuojat puetaan luistimen läpän päälle.

Kaulasuoja
Suojaa kaulaa luistimen terältä tai mailan aiheuttamilta vahingoilta. Vain niin sanottu ”ruokalappumalli” on sallittu ja sen on pysyttävä hyvin paikoillaan. Kaulasuojan tulee olla CE-hyväksytty.

Alasuoja
Tytötkin käyttävät. Valitse oikea koko siten, että vyötärönauha on riittävän tiukka.

Paita
Peli- sekä harjoituspaidan tulee peittää varusteet hyvin, muistathan huolehtia paidasta hyvin.

Pelisukat  
Sukilla peitetään säärisuojat ja ne on kätevintä kiinnittää sukkaliivillä. Sukkaliivillä
kiinnitettäessä vältytään teippaamiselta. Sukkaliiviä on saatavilla myös alasuojien yhteyteen.
Seuran suosittelema väri sukille on valkoinen.

Henkselit
Pelihousut pysyvät näillä parhaiten paikoillaan. Pelihousuihin on omat henkselinsä, jotka
sopivat kaikkiin housumalleihin.

Alusasu
Olemassa urheilukerrastoa ja haalarimallia. Siirtää kosteuden iholta varusteisiin.

Varustekassi
Varustekassin tulee olla riittävän iso ettei varusteita tarvitse sulloa. Näin varusteet pysyvät hyvässä kunnossa.

Varustehenkari
Varusteet saa kuivattua kätevimmin varustehenkarissa ja siihen saa kaikki mahtumaan yhdellä kertaa.

Huolto lisää varusteiden käyttöikää:

  • Käytössä varusteet likaantuvat ja kostuvat hiestä. Suojien pehmeät sisäosat ovat irrotettavia, ja ne voi pestä pesukoneessa.
  • Kypärän ja hanskat voi pestä esimerkiksi suihkun alla.
  • Käytön tai pesun jälkeen varusteiden pitää saada kuivua kunnolla.
  • Kuivuneet varusteet säilytetään valolta suojattuna varastossa tai vaatekaapissa.
  • Korjaa tai korjauta varusteet heti kun huomaat niiden olevan epäkunnossa (vakuutus vaatii, että varusteet ovat ehjiä ja asianmukaisia).